Okolo Třeboně….cestou necestou mezi třeboňskými rybníky… letem Světem kolem Třeboně

Jediné prázdninové zastavení letošního ročníku projektu Nordic Walking Tour se již třetím rokem uskutečnilo v jihočeském lázeňském městě Třeboni. Malebné náměstí T. G. Masaryka lemované pestrými štíty starých domů a poseté stánky trhovců přivítalo v sobotu 28. července spoustu příznivců nordic walkingu. První zájemci se již před devátou hodinou ranní registrovali u stánku ČKNW, kde se postupně tvořila dlouhá fronta.

Michal Pech, matador třeboňského nordic walkingu připravil se svojí manželkou Hankou opět nezapomenutelné dvě trasy. Delší trasa vedla tradičně klasika kolem rybníka Svět a kratší trasu jsme nazvali „Cestou necestou mezi Třeboňskými rybníky“.

Na každou z tras se vydaly desítky účastníků.

V 10.00 hodin vyrazil dlouhý had nadšených nordikářů k hrázi rybníka Svět, kde jsme pokračovali  směrem k Schwarzenberské hrobce. Zde ve stínu lesa, na slunku se to fakt nedalo – přes 30 stupňůJ, proběhla rozcvička a instruktáž vedená instruktorkou, sympaťandou Martinou Vernerovou. V parku před staniční budovou ukázala Martina, jak správně s hůlkami chodit, jak se rozcvičit, jak se po chůzi vydýchat, uvolnit.

Po rozcvičce se účastníci rozdělili do dvou skupin podle vybrané trasy. Hanka Pechová vedla „Světáky“ kolem rybníka Svět a Michal Pech spolu s Martinou Vernerovou vyrazili s převážnou většinou účastníků Cestou necestou mezi Třeboňské rybníky. Na obou trasách bylo jistě k vidění spoustu zajímavostí, některé i opředené tradičními třeboňskými pověstmi. Prošli jsme se kolem rybníka Opatovický, Chodec (ten je pro nordic walking skoro povinnýJ), dále Štičí rybník a podél Zlaté Stoky zpět do Třeboně. 

Občas se celá ta housenka nordikářů shlukla a ráda si poslechla krátké povídání Michala Pecha o přírodě, historii a životě Třeboňska.  

Všichni příjemně unaveni jsme se kolem 13 hodiny vrátili zpět na Masarykovo náměstí, kde proběhla tradiční tombola. Všichni byli nadmíru spokojeni, protože tentokrát vyhrál v tombole každý. A to ještě není všechno! Hanka s Michalem Pechovi připravili pro organizátory tohoto zastavení velmi milé poděkování, které všem vhánělo slzy do očí. Gábi dostala krásnou kytici, kterou připravilo třeboňské květinářství „ Z lásky kvítka“ vedené celorepublikově známým floristou Augustinem Kotilem a Radek, tradiční pivař, jak jinak obdržel soudek třeboňského piva Regent. Tímto ještě jednou moc děkujeme, bylo to nečekané a velmi milé!

A to jsme zatím nehovořili o tom, že mnozí, aby toho stačili zažít ještě více, přijeli do města o jeden či dva dni dříve. Jiní naopak nordicwalkingovou sobotu nezakončili oficiálním ukončením akce a tombolou na Masarykově náměstí, ale např. ještě na slavnostech v pivovaru Regent a na dalších místech Třeboně a okolí.

Je zkrátka dobré vědět, že Třeboň není jen krajina cyklistů, ale najdete zde i skvělé terény pro nordikáře, podmanivou krajinu, krásnou architekturu a dechberoucí technické památky. A když se navíc sejde skvělá parta lidí, která v Třeboni vždy je, tak to prostě nemá chybu a z návštěvy Třeboně se stává TRADICE, která bude pokračovat, doufejme ještě hooodně dlouho.

Veliké poděkování patří Michalovi a Hance Pechovým, městu Třeboň a organizátorům, neboť tato akce nebyla finančně podpořena žádným subjektem. 

Tak za rok zase v Třeboni, můžeme slíbit za všechny účastníky, kteří se shodli na tom, že Třeboň s Hankou a Michalem je jedničková!!

Podívejte se na naše stránky: www.nordicwalkingtour.czwww.skoutdoor.czwww.cknw.cza FB

Stojí to za to!

SK Outdoor a Český klub nordic walking